връх МарагидикГрад Априлци е едно райско кътче сгушено в сърцето на Стара планина! Той се намира в Ловешка област и е в близост до град Троян. Създаден е чрез сливането на четири големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Сливането става през 1976 г, а името му се избира в чест на героичните събития по време на Априлското въстание. В същите тези времена, самият Левски се е подвизавал тук.

Районът на град Априлци е известен с красивата си девствена природа. Многобройни пътеки, планински бързеи, склонове и поляни, покрити с широколистна, иглолистна и алпийска растителност, които допринасят за развитието на планинския туризъм в последните години. Освен, че е запазил типичният си народен балкански дух, през последните години Априлци се превръща в модерно курортно селище. Той е запазил културното си наследство през вековете. В девическия манастир "Светата троица" ще намерите доста интересни факти от априлското въстание, също така, любителите на история ще се натъкнат на добре пазени документи и реликви от онова време.

В Априлци има изобилие от природни красоти. Всяка гора, поляна или скала на това райско място сама по себе си е забележителна и свързана с миналото на балканджиите и борбата им за свобода. А изгревите и залезите в сърцето на Балкана са уникални. Природата е удивителна, а поразителните гледки спират дъха. Освен това градчето е разположено под връх Ботев и от там лесно и бързо може да се стигне до него. Природата е очарователна с безбройните гъсти гори, малките планински пътеки, красивите мостчета, малките живописни водопадчета, бистрата като сълза вода в реките, еко пътеките, огромните зелени поляни и пасища по билото на Стара планина.

В Априлци можете да посетите най-дивните гори и била на средна Стара планина и пет живописни екопътеки - екстремни, конни и пешеходни. Те ще разкрият пред очите Ви прелестите на прочутото Видимско пръскало, околностите на хижа "Плевен", връх "Ботев" и още куп изненади.

Героичното минало на това свято за България място, ще Ви разкаже една интересна легенда за магнетичния връх Русалка, все още популярен като Марагидик!

връх Ботев Кадемлийското пръскало
Манастир "Света Троица"
Манастир Света ТроицаВ Априлци се намира живописният Девически манастир с костница на загиналите в Априлското въстание. Опожареният и разграбен по време на въстанието девически манастир "Св. Троица" е възстановен след Освобождението. В него се съхраняват старинни ръкописи и старопечатни книги. Тихият му двор, църквата и костницата са сред предпочитаните места за посещение.
Троянски манастир
Троянски манастирТроянският манастир е разположен е на 25 км от Априлци. Той е един от най-големите и прочути български манастири. Основан е края на 16 век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф - един от най-великите възрожденски художници. Манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира.
Батошевски манастир
"Успение Богородично"
Батошевски манастир Намира се по пътя Априлци - Севлиево / на 14 км. от Севлиево/. Батошевският манастир "Успение Богородично" се намира на няколко километра от селото. Той е построен през 13 век. По време на османското робство е разрушен. Възстановен е през 1836г и изографисан през 1869 г. Черквата е във възрожденски стил. Най-голямата му ценност е иконостасът - творение на Тревненската дърворезбарска школа. В годините на османското господство Батошевският манастир е пазител на българщината, негови възпитаници са Бачо Киро и Матей Преображенски - Миткалото. В самото село се намира женският метох "Въведение Богородично", построен през 17 век.
Архитектурен резерват
Старо Стефаново
Архитектурен резерват Старо СтефановоАрхитектурния резерват Старо Стефаново се намира на 30 км. от пътя Априлци – Ловеч. Състои се от възстановени стари къщи от 19 век със запазен автентичен външен вид. Това правило е задължително за всички нови собственици. Тук е сниман филмът "Хайка за вълци". Тук се намират над 100 паметника на културата от началото и средата на XIX в. За пръв път селото се споменава с името Исвоте в летописи от Никополския санджак (1515). Исторически е доказан старобългарският му произход (едно от най - старите в областта селища).
Етъра
ЕтъраАЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. Музеят е разположен ва 8 км. южно от град Габрово. В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в.